Лифт

Стрип-награда ЛИФТ (публикации)

  Во сабота, 27 февруари, во 13 часот, во кафе-книжарницата Буква (зад Кино Култура во Скопје) ќе се одржи доделувањето на наградите од Третиот годишен конкурс за стрип ЛИФТ за 2020. Притоа ќе биде промовирана и книгата ЛИФТ #3 во која се собрани сите пристигнати дела на конкурсот. Годишната награда за најдобар стип ЛИФТ ја …

Стрип-награда ЛИФТ (публикации) Read More »

Пилешко со сливи – Марџан Сатрапи

Автор:

Извонредната иранско-француска авторка Марџан Сатрапи, во ова лично и трогателно дело, со многу хумор не’ води низ последните осум денови пред смртта на нејзиниот вујко, музичарот Насер Али кан. Во Техеран, 1958, Насер Али кан ужива слава ширум Иран благодарение на својот ненадминат талент за свирење тар. Кога во една од безбројните кавги сопругата ќе …

Пилешко со сливи – Марџан Сатрапи Read More »

Плати па клати

Автор:

„Плати па клати“ е автобиографски стрип во кој Браун мошне емпатично и внимателно ги пренесува своите искуства од светот на проституцијата

Зенобиа

Автор: ,

Овој трогателен Дански графички роман го насочува нашето внимание кон илјадниците луѓе што секоја година исчезнуваат или умират во миграции, особено несреќите на море. Милиони Сиријци избегале од своите земји од почетокот на војната. Во оваа книга е приказната за Амина. По исчезнувањето на нејзините родители, таа тргнува на патување. Претрупаното бротче во кое патува …

Зенобиа Read More »

Македонија

Автор:

Главен лик во стрипот е американската студентка Хедер Роберсон, посветена мировна активистка, која со години тврдела дека војната може да се избегне. Но постојано се соочувала со контрааргументи, дека војувањето е неизбежна последица на светските конфликти. Навистина, Хедер сфаќа дека докажувањето е малку незгодно без конкретни примери. Затоа прави нешто малку лудо: се упатува кон далечната Македонија за да го истражува регионот што бил на работ на насилство, но не паднал во него.

Маус

Автор:

По неколкуте поглавја објавени пред 25 години во списанието „Маргина“, славниот стрип „Маус“ конечно и интегрално е достапен на македонски, во сјајно издание во едицијата Лифт.

INTERVIEW (with VMRO assassin)

Автор:

Зад раскошните бои и детали, зад гротескните ликови облечени во дречава (небаре карневалска) облека, овде всушност фасцинираат мултимедијалноста и живописноста на Арсовски: тој е кич-трач, поп-треш, панк-рок, народно-забавен и модерно-постмодерен уметник. Фасцинираат неговите духовити дијалози и коментари, често прикриено поетични. Фасцинираат драмата и тензијата во неговите цртежи; акцијата, движењето, жестокоста, насилството… Постојат, за среќа, и …

INTERVIEW (with VMRO assassin) Read More »

Хашиш

Автор: ,

Графичката новела „Хашиш” е седма книга од стрип едицијата „Лифт” . Ѓорѓе Јовановиќ, авторот на книгата, вели: „Битно за мене беше илустрацијата на текстот да не биде „сува“ туку поттик за пресоздавање, низ моја визура. Светот во „Хашиш“ изобилува со ситуации кои претставуваат голем предизвик да бидат преточени во слика или графичка новела. Предизвик е …

Хашиш Read More »