Квир сквер

Како да се биде геј – Дејвид Халперин

Изданието на Како да се биде геј од Дејвид Халперин, капитално дело во квир теоријата, на македонски јазик, претставува исклучително важен придонес кон нашата културна сцена на бројни нивоа. Се работи за длабинска, опсежна и особено чувствителна анализа на квир културата која има за цел да помогне во расветлување на природата и обликувањето на субјективитетот на геј-мажите, …

Како да се биде геј – Дејвид Халперин Read More »

Поматувањата на воспитаникот Терлес

Автор:

Книгава, која е прв роман на Роберт Музил, првпат е објавена 1906 година. Ги опишува доживувањата на младиот Терлес, кој е испратен на школување во интернат. Романот, меѓу другото, зборува за сексуалното осознавање или себеосознавање. Тој мотив предизвикал шок и скандализираност кај некои читатели во времето кога книгата се појавила. Хомосексуалните мотиви се главната причина …

Поматувањата на воспитаникот Терлес Read More »

Во својот двор [4]

Автор:

Книгата „Во својот двор“ на словенечката писателка Сузана Тратник е збирка од четириесетина кратки раскази, впечатоци, реминисценции и воедно асоцијации на настани од привидно раздвоените периоди на детството и зрелоста. Домот и сигурноста се мотиви кои се истакнуваат во збирката, но често се проблематизирани. Тратник вели: „’Во својот двор’ за мене значи некое место на …

Во својот двор [4] Read More »

Морис [3]

Автор:

„Морис“ е приказна за млад човек од средната класа во потрага по сопствениот идентитет во рамки на општество во коешто нема место за остварувањето на неговата љубов кон маж. Најпрвин Морис влегува во хомосексуална врска со припадник на својата класа, соученик во Кембриџ, но врската ќе пропадне. По неуспешните обиди да биде „излечен“ со психотерапија, …

Морис [3] Read More »

Ред за ручек [2]

Автор:

 „Ред за ручек“ на словенечката писателка, визуелна уметница и перформерка, Уршка Стерле, содржи дваесет и еден ангажиран расказ, пишувани во период од повеќе години. Во расказите испреплетени со лезбејска тематика се гледа празнотијата на современото урбано живеење. Без влакна на јазикот, авторката раскажува за досадните семејни собири или за пасивната неплодност на современите уметници. Во …

Ред за ручек [2] Read More »

Збогум, Берлин [1]

Автор:

„Збогум, Берлин“, роман првпат објавен во 1939 година, е збирка на полуавтобиографски записи водени во почетокот на триесеттите години во велеградот на Вајмарската република. Станува збро за шест „грубо поврзани целини“, како што вели авторот Ишервуд. Своевидниот берлински дневник ја доловува атмосферата во Берлин непосредно пред нацистичкото преземање на власта. Разјаден од економската криза и …

Збогум, Берлин [1] Read More »