Катапулт

Глава што лебди

Автор:

Добитник на наградата „Новите!“ за најдобар дебитантски прозен ракопис за 2021.  Првата збирка раскази на Марија Ангеловска е претпазливо но смело ѕиркање отаде видливото, кое постои само како една од можните димензии. Штом читателот ќе се раскомоти во удобноста на познатата приказна, таа ненадејно се преслекува во нешто друго. Таа игра со преобразбите на приказната води кон …

Глава што лебди Read More »

Ходник кон амнезија

Автор:

Менталната институција во која се буди го пречекува Слободан само со нејасни фрагменти за неговото претходно постоење. Некогаш бил почитуван новинар а сега му велат дека сите негови сеќавања се лага. Никогаш не бил важен дел од општеството туку само маргинализиран запчаник од општествениот механизам каде ‘рѓата најмногу се наталожува. Слободан влегува во потрага по …

Ходник кон амнезија Read More »

Разнишан свет

Автор:

Расказите во книгава започнуваат со секојдневието на скопскиот плоштад а завршуваат во неименуван град во угнетувачко дистописко општество. Секој од нив е фрагмент од еден бездушен свет сместен во блиска иднина, којшто истовремено се чини мошне познат. Ова не се класични дистописки раскази, туку се доминантно психолошки, испреплетени со внатрешни борби на ликовите. Ликовите, на прагот …

Разнишан свет Read More »

Вокабуларис – Ен Игма

Автор:

Се работи за дебитантски роман во кој авторката на интересен начин ги вплетува световите на фантазијата и реалноста балансирајќи помеѓу необични автореференцијални експериментирања и динамична приказна. Можеби најинтересен е капацитетот на авторката за менаџирање на прилично комплексен наратив. Во Вокабуларис – светот на Зборовите – Човек, главниот зоолог, го ослободува вирусот на Неписменост кој ги …

Вокабуларис – Ен Игма Read More »

Белата е најстрашната боја – Ирена Јурчева

Автор:

На конкурсот за најдобар дебитантски прозен ракопис „Новите!“ за 2019 година наградата беше доделена на „Белата е најстрашната боја“ од Ирена Јурчева. Книгата на Јурчева е збирка од триесетина куси раскази – од две до четири страници секој. Она што на прв поглед освојува во расказите е нивната нескриена кршливост. Тие се едноставни, концизни и …

Белата е најстрашната боја – Ирена Јурчева Read More »

Можеше да биде и реми

Автор:

Книгата е победник на „Новите!“, конкурсот за најдобар дебитантски ракопис. Гето Руди или, меѓу нас кажано, Дејан Василевски, е скопјанец од 1975 година и страстен истражувач на европските градови. Несуден професор по македонски јазик и литература, а среќен како лектор. Магистер по комуникации и вљубеник во радиото, реге-музиката, фудбалот и пишаниот збор. Првата книга му …

Можеше да биде и реми Read More »

Педерски Катахрезис [9]

Автор:

Најдобро оценет прозен ракопис на шестото доделување на наградата „Новите!“ е „Педерски катахрезис“, збирка раскази од авторот потпишан како Хигсов Бозон. Во продолжение, накусо, во име на жирито составено од тројца членови Никола Гелевски (претседател на жирито), Владимир Јанковски и Ѓорѓи Крстевски, следува образложението, т.е. одговорот на прашањето зошто сметавме дека дебитантскиот ракопис на Хигсов …

Педерски Катахрезис [9] Read More »