Маргина

Списание МАРГИНА, # 90 „100 Години Југославија, 75 години АВНОЈ“

100 ГОДИНИ ЈУГОСЛАВИЈА, 75 ГОДИНИ АВНОЈ Пишуваат: Горан Стефановски, Борис Буден, Виктор Иванчиќ, Румена Бужаровска, Андреј Николаидис, Драго Бојиќ, Мирјана Карановиќ, Вјекослав Перица, Мира Богдановиќ, Мари Жанин-Чалиќ, Мирослав Грчев, Дејан Илиќ, Срѓан Карановиќ, Каталин Ладик, Никола Гелевски, Марио Мрдуљаш, Јетон Незирај, Давор Сучиќ (Сејо Сексон), Иван Ивачковиќ, Ана Хофман, Желимир Жилник, Рајко Грлиќ, Надежда Чачиновиќ, …

Списание МАРГИНА, # 90 „100 Години Југославија, 75 години АВНОЈ“ Read More »

Маргина : за различности и интеграции #91 / 2019

Автор:

Маргина : за различности и интеграции : година XXV / #91 / 2019 Овој број на списанието „Маргина“ беше поврзано со скопскиот книжевен фестивал „Друга приказна“ 2019. Во него објавивме проза и поезија од повеќе актуели региоанални автори.  

Маргина #36

НАЦИОНАЛИЗАМ – Отворени прашања

Seyla Benhabib . ФУНДАМЕНТИТЕ НА НАЦИОНАЛИЗМОТ
РАЃАЊЕ НА НАЦИЈАТА ОД НАЦИОНАЛИЗМОТ
ШТО ГО КОНСТИТУИРА „ЕДИНСТВОТО” НА НАЦИЈАТА?
ЕСЕНЦИЈАЛИСТИЧКИОТ ВЛОГ НА НАЦИОНАЛИСТИЧКИОТ КОНСТРУКТ
ANYTHING DOES NOT GO!
ГРАНИЦИТЕ НА КОНСТРУКТИВИЗМОТ

ТРИ ОБИЧНИ ЧИСТИ ПАМЕТИ – Слободан Благоевиќ

Слободан Благоевиќ НАШИОТ ХЕРОЈСКИ КУКАВИЧЛАК ЕДНОДИМЕНЗИОНАЛНИ НАРОДИ НАРОДЊАЧКАТА УЗУРПАЦИЈА НА ТРАДИЦИЈАТА
ФОЛКЛОРИЗАМ
КИСЕЛО ГРОЗЈЕ
ЈУГОСЛОВЕНСКИТЕ ТАГОВИ
ОПУСТОШУВАЊЕ НА ИДНИНАТА (апел кон поединецот)
Слободан Благоевиќ – Интервју
БИДЕЈЌИ САМО ЗНАЕЊЕТО Е СЛОБОДА

ГЕРМАНСКИ ЕКСПРЕСИОНИЗАМ


Алфред Лихтенштајн . КУНО КОН
Готфрид Бен . МОЗОЦИ
Јакоб Ван Ходис . КРАЈОТ НА ДОКТОР ХАКЕР
Ернст Вајс . ЛЕКАР
Фердинанд Хардекопф . ПРЕЦРТАНА МИСЛА
Хуго Бал . ЈОХАН, КОЊЧЕТО ОД ВРТЕЛЕШКА
Срѓан Богосављевиќ . ПОГОВОР
Peter Кrieger . ЕКСПРЕСИОНИЗМОТ – ПОЧЕТОК НА МОДЕРНАТВО ГЕРМАНИЈА

Маргина #35

Содржина: Борис Буден Идеологија и уметност (Hildegard Brenner, Уго Влаисавлевиќ) Локална сцена (Зоран Анчевски, Енџи Есес и Жилетко Тарапуза, Ангел Горски, Павел Попов) Современ американски расказ 3 (Роберт Кувер, Вилјам Гес, Доналд Бартелми, Морис Куртие/Режис Диран) Вилем флусер Глобална сцена (Игор Марковиќ, Jean le Gac)

Маргина #34

Содржина: Кој рече транспарентност?! Уметност, психоанализа и поделба луѓе/животни Уметноста е пес кој гризе! (Renata Salecl) Идиотизам во уметноста (Жан -Ив Жуане) Скопски раскази (Димитар Солев, Мето Јовановски, Лидија Капушевска-Дракулевска) Американски расказ (Џон Барт, Стивен Полански) Тимоти Лири (Едно од последните интервјуа на Лири, Луси Бродбент) Иља Кабаков (Мал каталог) Глобална сцена (Victor Misiano, Kay …

Маргина #34 Read More »

Маргина #32-33

Содржина Маргина – Елементи на самосвест (Жан Дибифе, Селин, интелектуална кооператива Bastard, Лари Риверс и Роберто Ечеварија) Тимоти Лири Толеранција (Токвил, Мирабо, Монтескје, Мил, Игор Прибац и Андреј Илц) Скопски раскази (Јован Бошковски и Венко Андоновски) Локална сцена (Анѓелина) Современ американски расказ (Корагесан Бојл, Кејт Брејверман, Стјуарт Дајбек, Ен Каминс, Мелоди Самнер) Борхес Лари Риверс

Маргина #29-31

29

Содржина: МРАК Маргина својот простор во рубриката “Маргина – елементи на самосвест” му го отстапува на фанзинот во подготовка, “Мрак” и на провокативниот текст на основоположникот на “Мрак”, господинот КонтраБанда(ш) ДОМ Ударниот темат во овој рој му го посветуваме на “претресувањето” што денес значи “Дом”. Куќа, нација држава, компјутер? Застапени се текстовите на Брендан Гил …

Маргина #29-31 Read More »