Uncategorized

Пргавиот зајак(краток анимиран филм)

пргавиот зајак

Пргавиот зајак е сликовница на Пандалф Вулкански (текст) и Будимка Поповска (илустрации). Графички дизајн: Кома дизајн студио Автор на видео записот: Александар Јосифовски / Кома дизајн студио Дизајн на звук: Ивица Јанкуловски (Алшар студио) Текстот го чита: Пандалф Вулкански Скопје, март, 2023  

Лунарко Мена

Автор:

Лунарко Мена живее на Месечината, но таму му е досадно, па решава да ја посети Земјата, по која одамна копнее. После низа неверојатни авантури (возење врз комета и со ракета, престој во затвор, бегство, средба со необичниот научник  Жен Светло-Сен итн.) Лунарко Мена сфаќа дека неговото место е сепак на Месечината. Сликовницава првпат се појави во 1967 година, во екот …

Лунарко Мена Read More »

Стрип-награда ЛИФТ (публикации)

  Во сабота, 27 февруари, во 13 часот, во кафе-книжарницата Буква (зад Кино Култура во Скопје) ќе се одржи доделувањето на наградите од Третиот годишен конкурс за стрип ЛИФТ за 2020. Притоа ќе биде промовирана и книгата ЛИФТ #3 во која се собрани сите пристигнати дела на конкурсот. Годишната награда за најдобар стип ЛИФТ ја …

Стрип-награда ЛИФТ (публикации) Read More »

Небесна пантомима – Зоран Анчевски

Автор:

Зоран Анчевски (р. 1954, Скопје) е значаен македонски поет, есеист, литературен преведувач и професор по англо-американска литература. Досега ги има објавено стихозбирките: „Патувања низ скршени слики“ (1984), „Стратегија на поразот“ (1994), „Линија на отпорот“ (1998), „Превод на мртвите“ (2000), „Див мир“ (2004), „Избрани песни“ (2008), „Историја на ветрот“ (2009), како и обемната студија „За традицијата“ (2007). …

Небесна пантомима – Зоран Анчевски Read More »

Друго минато – Андреј Ал-Асади

Збирката раскази „Друго минато“ од Андреј Ал-Асади беше победник на кокурсот за најдобар дебитантски прозен ракопис „Новите!“ за 2018 на книгоиздателството Темплум. Збиркат се издвои меѓу пристигнатите ракописи по својата цврста структура, по јасната визија за тоа што треба да претставува овој ракопис, но и според писменоста и очигледната посветеност со која ракописот е пишуван. …

Друго минато – Андреј Ал-Асади Read More »

Списание МАРГИНА, # 90 „100 Години Југославија, 75 години АВНОЈ“

100 ГОДИНИ ЈУГОСЛАВИЈА, 75 ГОДИНИ АВНОЈ Пишуваат: Горан Стефановски, Борис Буден, Виктор Иванчиќ, Румена Бужаровска, Андреј Николаидис, Драго Бојиќ, Мирјана Карановиќ, Вјекослав Перица, Мира Богдановиќ, Мари Жанин-Чалиќ, Мирослав Грчев, Дејан Илиќ, Срѓан Карановиќ, Каталин Ладик, Никола Гелевски, Марио Мрдуљаш, Јетон Незирај, Давор Сучиќ (Сејо Сексон), Иван Ивачковиќ, Ана Хофман, Желимир Жилник, Рајко Грлиќ, Надежда Чачиновиќ, …

Списание МАРГИНА, # 90 „100 Години Југославија, 75 години АВНОЈ“ Read More »

Собрани дела на Димитрие Дурацовски (три тома)

Собраните дела на извонредниот македонски писател Димитрие Дурацовски, во одличен минималистички дизајн. „Тајна историја. Црни пророци“ „Insomnia“ „Бледи сенки, далечни гласови“ Повеќе за книгите: Осврт на Оливера Ќорвезироска за изданијата Осврт на Живко Грозданоски за изданијата