20/21 век

Животот на животните

Автор:

Идејата за човековата суровост кон животните толку ја обзема романописателката Елизабет Костело што таа веќе не може да поднесе да ги гледа луѓето в очи: луѓето, особено оние што јадат месо, ѝ изгледаат како конспиратори во злосторство од вчудовидувачки размери, кое се случува на фармите и во кланиците, во фабриките и во лабораториите низ светот. …

Животот на животните Read More »

Попреченост: текстови за инвалидните тела

Во книгава пренесуваме пет влијателни есеи од областа на „студиите за попреченост“ и, во вториот дел, дваесетина кратки есеи за телото. Со книгава настојуваме да го поттикнеме знаењето за попреченоста кај нас, сметајќи дека интелектуалното знаење за попреченоста пред сè ќе им овозможи подобро место во општеството на луѓето со попреченост, но и кај пошироката заедница …

Попреченост: текстови за инвалидните тела Read More »

Трчање во место – Рената Салецл

Автор:

Рената Салецл е филозоф, социолог, правен теоретичар, една од најзначајните словенечки интелектуалки. Книгата е издание на „Темплум“ и на „Контрапункт“ како дел од едицијата „Пунктум“ која произлезе од КРИК – фестивал за критичка култура. Овде, на Окно, ќе претставиме дел од текстовите во книгата. Во времето на лажни вести и таканаречена поствистина сè потешко е …

Трчање во место – Рената Салецл Read More »

Популарна музика: теорија и историја

Автор:

Студијата на Жабева Папазова е своевидно сублимирање на најважните музиколошки, но и интердисциплинарни истражувања за популарната музика. Содржината е поделена на два дела: теориски и историски, кои паралелно го откриваат развојот на популарната музичка култура. Книгава, во која преовладува јасната научна мисла, може да служи како прирачник во стручните музички образовни институции за одделите поврзани …

Популарна музика: теорија и историја Read More »

Теорија на необразованието [33]

Автор:

Актуелна, полемична и сјајно артикулирана критика на поимот „општество на знаењето“. Низ деветте хируршки прецизни поглавја овој есеј за европската политика на образованието и културата ги анализира медиумските појави од типот на „Милионер“ и нему сличните квизови на квазизнаењето, ги разгледува серијата неуспешни реформи во образовниот систем и размислува околу новосоздадената манија за рангирање на …

Теорија на необразованието [33] Read More »

Да се осмелиме да се сетиме [IV]

Автор:

Застапени автори: – Џем Акаш – Балша Брковиќ – Александар Гаталица – Татјана Громача – Елса Демо – Асли Ердоган – Mуѓе Ипликчи -Панос Jоанидес – Леа Коен – Гургенч Коркмазел – Јасна Котеска – Ники Марангу – Петрос Маркарис – Никола Маџиров – Валери Петров – Миле Стојиќ -Никос Темелис – Ардијан Ќучуку – Мурат Ујуркулак – Филип Флоријан – Фарук Шехиќ – Далибор Шимпрага – Слободан Шнајдер     spy canera   order …

Да се осмелиме да се сетиме [IV] Read More »

Преговарање во конфликти на идентитети [III]

Автор:

Нема да се згреши ако се каже дека професорот Љубомир Д. Фрчкоски (1957) е веројатно македонскиот највлијателен интелектуалец. Ја споредуваше со своето учество целината на македонската независност. Го напиша првиот македонски устав од 1991 година и учествуваше во изработката на Охридскиот договор 2001 година, акти кои ја обусловија македонската институционална политика. Во целиот овој период, …

Преговарање во конфликти на идентитети [III] Read More »