300 ветрила!

Дивата перуника

Автор:

Луиз Глик е авторка на тринаесет книги поезија и две збирки есеи. Ја добила Нобеловата награда за книжевност во 2020 „за нејзиниот препознатлив поетски глас којшто низ едноставна убавина го претвора индивидуалното во универзално.“ Добитничка е и на американскиот Национален медал за хуманистички науки, Пулицеровата награда, Националната книжевна награда, Болингеновата награда, Наградата „Волас Стивенс“ на …

Дивата перуника Read More »

Аптека

Автор:

Во „Аптека“, како и со првата поетска збирка, Ивана повторно настапува мултимедијално. Самата збирка е дел од поширок, комплексен проект кој вклучува поезија, музика, видео и перформанс. Ова е трета публикувана книга и втора поетска збирка на Ивана (Скопје, Sci-fi Македонија, Балкан). Дополнително, нејзината поезија е забележана во неколку антологии, дигитални публикации, книжевни списанија, локални …

Аптека Read More »

Импровизирани часови

Автор:

„Импровизирани часови“ ја сочинуваат песни од различни творечки периоди на Давор Стојановски. Неговата лирика понекогаш црпи и од прозата: најчесто степенот на наративност му е потребен за да постави теза, па да ја облагороди и да ја исполни со наместа надреалистични моменти, компарации и метафори со висок степен на оригиналност. Свежината и изразот, директниот, прецизен, …

Импровизирани часови Read More »

Грош за Харон

Автор:

Борислав Јарчевски (1993), е роден и живее во Скопје. Дипломирал на Катедрата за англиски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“. Меѓу другото, се занимава со музика, превод и поезија. Поранешен член е на музичките состави „Нова Генерација“ и „Клетото Тројство“. „Грош за Харон“ е негова дебитантска стихозбирка. Ѓоко Здравески за книгата на Јарчевски …

Грош за Харон Read More »

Вештерките денес

Автор:

„Вештерките денес“ е дебитантска поетска книга на Калиа Димитрова. Ослободена од секакви стеги, многу често употребувајќи стих со еден или два збора, Калиа ја следи сопствената мисла/порака низ своевидна лежерна ритмика, што прозвучува како мелодија. Ненаметливо остава читателот да се движи според сопствените афинитети и слободно да ја доловува упатената порака. Тоа придонесува поезијава да …

Вештерките денес Read More »

Осетлива на светлина

Автор:

Песните во оваа збирка не само што трогнуваат и замислуваат туку се изградени во совршена хармонија меѓу стилот и смислата. Магдалена Хорват несомнено е еден од најбитните и најмоќните поетски гласови во македонската современа поезија. (Румена Бужаровска) Песните на Хорват постојано нè изненадуваат со звучните решенија: римите одекнуваат и онаму каде што не ги очекуваме. …

Осетлива на светлина Read More »