Во 5 кај вртелешките!

Шапката на господинот Зингер

Автор: ,

„Епа Лео, се прашувам зошто мојата шапка одлета туку-така. Можеби има нешто внатре.“ Господинот Зингер ѕирна во шапката. „Што е? Што има во шапката?“ праша Лео. Ѕирна и тој, ама не виде ништо. „Аха, сега гледа“, рече господинот Зингер. „Има приказна. Приказна што сака да излезе надвор.“ Шармантната приказна на Кери Феган, проследена со имагинативните …

Шапката на господинот Зингер Read More »

Сонот на моливот со жолто срце

Автор: ,

Иако напишани пред дваесетина, па дури и триесетина години, детските песни на Владимир шопов звучат современо и севремено, за сечија возраст, пред се’ зашто дијалогот меѓу поетот и светот е отворен и продолжува во места кои и денес се дел од нашата имагинација. Детската поезија на Владимир Шопов во оваа пеотска книга е испреплеттена со …

Сонот на моливот со жолто срце Read More »

Девет преобразби во чудната шума

Автор:

Поезија за деца и возрасни, придружена со илустрации од јапонскиот уметник Такео Такеи. „Иако Девет преобразби… можеби првенствено е книга за деца, по читањето и возрасниот читател е зачуден пред светот во кој се наоѓа. Но, добрите книги, како оваа, отвораат работа: она што сте мислеле дека го знаете ќе треба да го тргнете настрана, …

Девет преобразби во чудната шума Read More »

Морис и фустанот со боја на мандарина

Автор: ,

Морис е мало момче со бујна фантазија. Сака да црта, да пее, и си ја сака својата мачка Мо. На училиште обожава да си игра со облеката, особено со  прекрасниот фустан со боја на мандарина. Фустанот го потсетува на тигри, на сонцето и на косата на мајка му. Но, другите деца не го разбираат тоа. …

Морис и фустанот со боја на мандарина Read More »

Јануари во жирафа – Дејан Алексиќ

Автор:

Новата стихозбирка на Дејан Алексиќ, еден од водечките поети за деца, е сјаен збир од поетски посластици, духовити досетки и совршени стихови. Истото врвно ниво го достигнува и Коста Миловановиќ со своите духовити и прецизни илустрации. Кретивниот препев на Пандалф Вулкански на извонреднава збирка ѝ дава дополнителна вредност и значење. Фрагмент од книгата 1 „Песна …

Јануари во жирафа – Дејан Алексиќ Read More »