Градот

Што е груевизам: зборник текстови

груевизам, Никола Груевски

Во книгата „Што е груевизам“ се застапени текстови од следните автори: Никола Младенов, Роберто Беличанец, Бранко Тричковски, Гордана Попсимонова, Владимир Милчин, Никола Гелевски, Мирослав Грчев, Јадранка Костова, Љубомир Фрчкоски, Мирјана Најчевска, Рамадан Рамадани, Искра Гешоска, Ѓунер Исмаил, Сашо Орданоски, Мерсел Биљали, Ида Протуѓер, Елена Михајлова, Жарко Трајаноски, Саше Ивановски, Ѕвездан Георгиевски, Емил Алексиев, Златко Теодосиевски, Синоличка Трпкова, Роберт Алаѓозовски и Иван Шопов.

Пирови победи на патот за Европа (текстови од скорешниот заборав, 2016-2019)

Автор:

„Пирови победи на патот за Европа (текстови од скорешниот заборав, 2016-2019)“ од Мирослав Грчев. Во оваа книга на 435 страници се собрани стотина колумни пишувани од 2016 до 2019 година. Ова е негова трета книга во едицијата, после „Името на злото“ (2014) и „Фашизам во куси панталони“ (2017). Воведот во книгата прочитајте го овде

Капиџик – Рамадан Рамадани

  „Капиџик“ е збирка избрани колумни на Рамадан Рамадани, пишувани и објавени во неделникот „Фокус“ меѓу 2012 и 2017 година. Зошто книга со колумни? Рамадани вели: „Обединување на поделената јавност, но и вратиче од кое сакам да провејуваат зборови и значења кои ќе придонесат за разбирање на луѓето во Македонија и на луѓето со Македонија. Затоа …

Капиџик – Рамадан Рамадани Read More »

Македонските тројански коњи

Автор:

Книгава разоружува со својата искреност повеќе од секоја сатира. Фрлајќи поглед кон општествениот масакр на градот и општеството низ ретка клучалка, на средовечен иселеник кому пишувањето не му е основна професија, ова неизвештачено четиво, единствено од својот вид, е скапоцен камен, телескоп кој ни ја става пред нос желбата за мирен соживот на различностите, загрозени …

Македонските тројански коњи Read More »

Проститутката која го сакаше својот мевосек

Автор:

„Проститутката која го сакаше својот мевосек!“ содржи околу 70 колумни на Бранко Тричковски напишани во периодот 2013-2015. Во книгата се застапени и четириесетина илустрации („монтажи“) на Свирачиња, така што книгата всушност е авторско дело на Бранко Тричковски и на Свирачиња. Од предговорот на авторот: Феноменот на ВМРО е можен само во средини со ниска политичка …

Проститутката која го сакаше својот мевосек Read More »

Името на злото

Автор:

Книгата „Името на злото“ содржи текстови и колумни на Мирослав Грчев, еден од најголемите противници на груевистичкиот режим, пишувани во периодот 2006-2014. На нешто помалку од 400 страници, Грчев храбро и немилосрдно ја демаскира глупоста и штетноста на владејачката гарнитура на ДПМНЕ која ја води Македонија во пропаст. Од предговорот на авторот: „Читањето на тектонските …

Името на злото Read More »

Фасадата ги јаде темелите [7]

Автор:

Со некои аспекти на проектот не се занимавав. На пример, со можниот финансиски криминал, за кој постојат многу индиции (некои споменици се плаќани, на пример, по повеќекратно поголеми цени од нивната реална вредност). Не се занимавав ни со конкретните автори на проектот зашто такви сѐ уште не се појавија. Единствениот човек што застана зад авторството …

Фасадата ги јаде темелите [7] Read More »

Столб на куќата што се урива [6]

Автор:

 Низ целата своја новинарска кариера Небојша Јаконов (1966–2009) не правеше ништо друго, туку вивисекција на овдешното паланечко општество, на овдешната „сељачаана“, што би рекле скопјани. Парадоксот на „сељачааната“ е во нејзината мимикрија – колку повеќе се „кити“ со „барокниот урбанизам“, толку повеќе покажува дека „царот е гол“. Не е голема трагата што ја остави Јаконов …

Столб на куќата што се урива [6] Read More »