20/21 век / Нова серија

Животот на животните

Автор:

Идејата за човековата суровост кон животните толку ја обзема романописателката Елизабет Костело што таа веќе не може да поднесе да ги гледа луѓето в очи: луѓето, особено оние што јадат месо, ѝ изгледаат како конспиратори во злосторство од вчудовидувачки размери, кое се случува на фармите и во кланиците, во фабриките и во лабораториите низ светот. …

Животот на животните Read More »

Попреченост: текстови за инвалидните тела

Во книгава пренесуваме пет влијателни есеи од областа на „студиите за попреченост“ и, во вториот дел, дваесетина кратки есеи за телото. Со книгава настојуваме да го поттикнеме знаењето за попреченоста кај нас, сметајќи дека интелектуалното знаење за попреченоста пред сè ќе им овозможи подобро место во општеството на луѓето со попреченост, но и кај пошироката заедница …

Попреченост: текстови за инвалидните тела Read More »

Трчање во место – Рената Салецл

Автор:

Рената Салецл е филозоф, социолог, правен теоретичар, една од најзначајните словенечки интелектуалки. Книгата е издание на „Темплум“ и на „Контрапункт“ како дел од едицијата „Пунктум“ која произлезе од КРИК – фестивал за критичка култура. Овде, на Окно, ќе претставиме дел од текстовите во книгата. Во времето на лажни вести и таканаречена поствистина сè потешко е …

Трчање во место – Рената Салецл Read More »

Да се осмелиме да се сетиме [IV]

Автор:

Застапени автори: – Џем Акаш – Балша Брковиќ – Александар Гаталица – Татјана Громача – Елса Демо – Асли Ердоган – Mуѓе Ипликчи -Панос Jоанидес – Леа Коен – Гургенч Коркмазел – Јасна Котеска – Ники Марангу – Петрос Маркарис – Никола Маџиров – Валери Петров – Миле Стојиќ -Никос Темелис – Ардијан Ќучуку – Мурат Ујуркулак – Филип Флоријан – Фарук Шехиќ – Далибор Шимпрага – Слободан Шнајдер     spy canera   order …

Да се осмелиме да се сетиме [IV] Read More »

Преговарање во конфликти на идентитети [III]

Автор:

Нема да се згреши ако се каже дека професорот Љубомир Д. Фрчкоски (1957) е веројатно македонскиот највлијателен интелектуалец. Ја споредуваше со своето учество целината на македонската независност. Го напиша првиот македонски устав од 1991 година и учествуваше во изработката на Охридскиот договор 2001 година, акти кои ја обусловија македонската институционална политика. Во целиот овој период, …

Преговарање во конфликти на идентитети [III] Read More »

Античка сегашност [II]

Автор:

Книгата го обработува симболичкиот конфликт помеѓу Македонија и Грција по однос на историските права врз античкото минато и неговите симболи, вклучително и самото име Македонија. Тоа е дело кое првенствено критички го испитува создавањето и одржувањето на конкурентските наративи на античко потекло во двете држави. Самиот автор за својата книга вели: „Прво, таа го демистифицира …

Античка сегашност [II] Read More »

Говор на омраза и културна различност [I]

Автор:

Јасно е дека регулирањето на говорот на омраза генерално е прифатено, во смисла на негово казнување во различни степени. Европското искуство оди во правец на засилување на принципот на недискрими¬нација со правото да не се биде дискриминиран (Протокол 12 од Европ¬ската конвенција за човековите права) и со обидот за проширување на институтот „промоција на еднаквост”. …

Говор на омраза и културна различност [I] Read More »