Старо купувам

Промоција на сликовницата “Страшна ноќ” од Славко Јаневски и Нашата Андонова

На 21 октомври, петок, со почеток од 18 часот, во Културно Информативниот центар – КИЦ Скопје, ќе се одржи промоцијата на сликовницата „Страшна ноќ“ од Славко Јаневски и Наташа Андонова.

Феминистички народни песни

Автор: , ,

Оваа мала збирка на „феминистички народни песни“ е илустрирана од три сјајни уметници. Со неа сакаме низ внимателни слики да претставиме дваесетина посебни, необични, интригантни „женски песни“ од народното ворештво. Избирајќи три различни уметници и три различни ликовни приоди токму сакаме да укажеме на разноликоста на темата со која се занимаваме, создавајќи предизвикувачки споеви и …

Феминистички народни песни Read More »

Македонски календар

Автор: ,

Песни од Владимир Шопов, илустрирани од Инес Ефремова. Владимир Шопов (1948-2000) — македонски поет, критичар, публицист хроничар, писател, хуморист и сатиричар. Објавил и поетска збирка за деца, „Креда“. Пишувал поезија и на англиски јазик. Бил човек со разнородни творечки интереси; се занимавал и со концептуална уметност, на пример. Објавил осум поетски збирки: „Луцида интервала”, „Од век …

Македонски календар Read More »

Страшна ноќ

Автор: ,

Расказот на Јаневски, „Страшна ноќ“, според кој е направена сликовницата, е антологиски, еден од најубавите раскази во македонската книжевност. Сликите на Андонова совршено ги доловуваат ритамот и експресивноста на Јаневски и читателот – до самиот нос! – го нурнуваат во атмосферата на „страшната ноќ“, кога оживуваат играчките а остануваат да ѕиркаат само очите на исплашените …

Страшна ноќ Read More »

Розови слонови

Автор: ,

„Розови слонови“ е сликовница која се состои од раскази на Влада Урошевиќ илустрирани од Ѓорѓе Јовановиќ. БЕЛЕШКИ ЗА АВТОРИТЕ Ѓорѓе Јовановиќ (Скопје, 1980) е (ко)автор на неколку илустрирани книги: Хашиш (текст на Анри Мишо, 2017), Текстилна поема (текст на Пандалф Вулкански, 2019) и на стрип весникот Скопје за почетници, добро упатени и понављачи (2019-). Работел корици за списанието Маргина, за едициите 20/21 …

Розови слонови Read More »

Споменик од песни

Автор: ,

Сликовницата „Споменик од песни“ се состои од песни од Видое Подгорец, еден од најважните македонски писатели за деца, извонредно илустрирани од Ване Костуранов, еден од најсаканите македонски илустратори за деца. Сликовницата е воедно и првата книга во новата едиција на Темплум „Старо купувам“. Клучната идеја на едицијата е да се спојат старите и новите автори; …

Споменик од песни Read More »