Лунарко Мена

Автор:

Лунарко Мена живее на Месечината, но таму му е досадно, па решава да ја посети Земјата, по која одамна копнее. После низа неверојатни авантури (возење врз комета и со ракета, престој во затвор, бегство, средба со необичниот научник  Жен Светло-Сен итн.) Лунарко Мена сфаќа дека неговото место е сепак на Месечината. Сликовницава првпат се појави во 1967 година, во екот …

Лунарко Мена Read More »

Животот на животните

Автор:

Идејата за човековата суровост кон животните толку ја обзема романописателката Елизабет Костело што таа веќе не може да поднесе да ги гледа луѓето в очи: луѓето, особено оние што јадат месо, ѝ изгледаат како конспиратори во злосторство од вчудовидувачки размери, кое се случува на фармите и во кланиците, во фабриките и во лабораториите низ светот. …

Животот на животните Read More »

Попреченост: текстови за инвалидните тела

Во книгава пренесуваме пет влијателни есеи од областа на „студиите за попреченост“ и, во вториот дел, дваесетина кратки есеи за телото. Со книгава настојуваме да го поттикнеме знаењето за попреченоста кај нас, сметајќи дека интелектуалното знаење за попреченоста пред сè ќе им овозможи подобро место во општеството на луѓето со попреченост, но и кај пошироката заедница …

Попреченост: текстови за инвалидните тела Read More »

Македонски календар

Автор: ,

Песни од Владимир Шопов, илустрирани од Инес Ефремова. Владимир Шопов (1948-2000) — македонски поет, критичар, публицист хроничар, писател, хуморист и сатиричар. Објавил и поетска збирка за деца, „Креда“. Пишувал поезија и на англиски јазик. Бил човек со разнородни творечки интереси; се занимавал и со концептуална уметност, на пример. Објавил осум поетски збирки: „Луцида интервала”, „Од век …

Македонски календар Read More »

Страшна ноќ

Автор: ,

Расказот на Јаневски, „Страшна ноќ“, според кој е направена сликовницата, е антологиски, еден од најубавите раскази во македонската книжевност. Сликите на Андонова совршено ги доловуваат ритамот и експресивноста на Јаневски и читателот – до самиот нос! – го нурнуваат во атмосферата на „страшната ноќ“, кога оживуваат играчките а остануваат да ѕиркаат само очите на исплашените …

Страшна ноќ Read More »

Розови слонови

Автор: ,

„Розови слонови“ е сликовница која се состои од раскази на Влада Урошевиќ илустрирани од Ѓорѓе Јовановиќ. БЕЛЕШКИ ЗА АВТОРИТЕ Ѓорѓе Јовановиќ (Скопје, 1980) е (ко)автор на неколку илустрирани книги: Хашиш (текст на Анри Мишо, 2017), Текстилна поема (текст на Пандалф Вулкански, 2019) и на стрип весникот Скопје за почетници, добро упатени и понављачи (2019-). Работел корици за списанието Маргина, за едициите 20/21 …

Розови слонови Read More »

Дивата перуника

Автор:

Луиз Глик е авторка на тринаесет книги поезија и две збирки есеи. Ја добила Нобеловата награда за книжевност во 2020 „за нејзиниот препознатлив поетски глас којшто низ едноставна убавина го претвора индивидуалното во универзално.“ Добитничка е и на американскиот Национален медал за хуманистички науки, Пулицеровата награда, Националната книжевна награда, Болингеновата награда, Наградата „Волас Стивенс“ на …

Дивата перуника Read More »

Сонот на моливот со жолто срце

Автор: ,

Иако напишани пред дваесетина, па дури и триесетина години, детските песни на Владимир шопов звучат современо и севремено, за сечија возраст, пред се’ зашто дијалогот меѓу поетот и светот е отворен и продолжува во места кои и денес се дел од нашата имагинација. Детската поезија на Владимир Шопов во оваа пеотска книга е испреплеттена со …

Сонот на моливот со жолто срце Read More »