Нарилник за вештерки

Автор:

„Нарилник за вештерки“ на Дубравка Угрешиќ е жанровски недофатлива книга. Првиот дел е еден вид продолжена роденденска честитка упатена до сопствената хероина Штефица Цвек. Честитката е истовремено осврт на четириесет години заеднички живот и судбината на еден книжевен лик, една книга и еден автор. Вториот дел од „Нарилник за вештерки“ се состои од долг разговор …

Нарилник за вештерки Read More »

Штефица Цвек во челустите на животот

Автор:

Сакате ли љубовни романчиња? Што и да мислите за нив, ќе уживате во овој врвен пастиш од тривијални љубовни романи. Земајќи ја за главна хероина идеалната читателка на љубовни романи и водејќи ја низ низа ситуации препознатливи како типично „женско искуство“, Дубравка Угрешиќ луцидно покажува до кој степен нашето секојдневие е обликувано според стереотипите што …

Штефица Цвек во челустите на животот Read More »

Стаклениот клуч

Автор:

Дашиел Хемет (1894-1961) е не само првиот туку и најдобриот писател на т.н. тврд американски крими-расказ. Критичарите го ставаат на самиот врв на американската книжевност, веднаш крај Фокнер и Хемингвеј. Нарекуан е „дивиот човек од Сан Франциско“, бидејќи тој е творец на „тврдо-варениот’ херој (или, tough guy). Политички бил лево ангажиран, поради што за време на …

Стаклениот клуч Read More »

Шапката на господинот Зингер

Автор: ,

„Епа Лео, се прашувам зошто мојата шапка одлета туку-така. Можеби има нешто внатре.“ Господинот Зингер ѕирна во шапката. „Што е? Што има во шапката?“ праша Лео. Ѕирна и тој, ама не виде ништо. „Аха, сега гледа“, рече господинот Зингер. „Има приказна. Приказна што сака да излезе надвор.“ Шармантната приказна на Кери Феган, проследена со имагинативните …

Шапката на господинот Зингер Read More »

Џинџуџе во земјата на афионите

73 АВТОР(К)И. 219 РАСКАЗИ. ЦЕЛ ВЕК ВО ЕДЕН СВЕТ! Во антологијава се застапени 73 македонски автор(к)и од сите генерации родени во 20 век: најстариот е Иван Точко (роден 1914), а најмладиот Андреј Ал Асади (1996). Во тој еден век поместен е цел еден свет на мали фикции (или, во тој еден свет на мали фикции …

Џинџуџе во земјата на афионите Read More »

Вампир-психопат

Автор:

Неверојатен лудак! Литературен алхемичар – маг и шаман едновремено! Само во машината на генијалната литература може да се смеша една таква комбинација од магиско, морбидно, психолошко и филозофско! Дури и капките од оваа налудничава литература во допир со нежна душа предизвикуваат суптилни процепи и паѓања во несвест! Внимателно да се употребува! Да не се тресе …

Вампир-психопат Read More »