Магма

Тешко ќе најдеш добар човек

Автор:

„Тешко ќе најдеш добар човек“ е збирка на раскази од американската писателка Фланери О’Конор, а воедно е и  прво дело од писателката кое е преведено на македонски јазик. „Секоја реченица кај О’Конор е експлозивна и повеќезначна. Нејзиниот јазик живописно го отсликува говорот на американскиот Југ – оттаму и предизвиците при преводот. Тоа е така бидејќи …

Тешко ќе најдеш добар човек Read More »

Јов-роман на еден едноставен маж – Јозеф Рот

Автор:

Јозеф Рот, големото име на австриско-германската меѓувоена проза, како писател во кризни времиња, денес добива прилика за ново читање: неговиот Јов, можеби највеќе затоа што нашиот отворен, мобилен свет е отворен речиси за сите, освен за луѓето кои малку потешко минуваат. Сепак, кога најпосле ќе минат и ќе стигнат таму каде што решиле дека мора …

Јов-роман на еден едноставен маж – Јозеф Рот Read More »

Десетте најдобри раскази на светот

Идејата е едноставна: десет писател(к)и го избираат својот омилен расказ. Нивните десет избрани раскази ја формираат книгава: „Десетте најдобри раскази на светот“.

Некој бил тука

Автор:

Добитник на наградата „Роман на годината“ за 2018 година. Во средиштето на приказната е татко кој се соочува со загубата на својата ќерка. Дали може да помогне бегството во нечиј туѓ стан? Мирисањето женски долен веш? Триењето на образите од рапав ѕид? Турпијата во кожа? „Некој бил тука е психолошки убедлив и вознемирувачки длабок роман; …

Некој бил тука Read More »

Една недела во животот и смртта на Гроздан

Автор:

Главниот протагонист во романот е соочен со својот живот што не може да го препознае како свој, и постојано се гледа себеси отстрана, како да е туѓинец. Преку мотивот на двојникот, Гроздан како да се гледа низ туѓи очи и, поради тоа што во даден момент престанува да ја разликува стварноста од фантазијата (или стравот …

Една недела во животот и смртта на Гроздан Read More »

Хрониките на Арслан Новинарски

Автор:

„Хрониките на Арслан Новинарски“ е духовит сеизмограф на нашето време. Овие текстови во годините што следуваат ќе можат да се читаат како еден вид исчашена алтернативна историја на она што ни се случуваше во изминатите десетина години. Алтернативна историја, која додека ја читаме ќе нѐ засмејува, но често во таа насмевка ќе има и горчлива …

Хрониките на Арслан Новинарски Read More »

Коса насекаде

Автор:

Мама Дента кога баба не умре, мама почувствува необична главоболка. Окото почна да ѝ бега налево. Брат ми ја однесе во брза помош. Се врати дома без неа. Мама е силна личност со ситни коски. Досега двапати има лежено во болница. Еднаш мочаше камења, а вториот пат заталкано дете. Дента кога баба не умре, купував. …

Коса насекаде Read More »