Лифт

Маус

Автор:

По неколкуте поглавја објавени пред 25 години во списанието „Маргина“, славниот стрип „Маус“ конечно и интегрално е достапен на македонски, во сјајно издание во едицијата Лифт.

INTERVIEW (with VMRO assassin)

Автор:

Зад раскошните бои и детали, зад гротескните ликови облечени во дречава (небаре карневалска) облека, овде всушност фасцинираат мултимедијалноста и живописноста на Арсовски: тој е кич-трач, поп-треш, панк-рок, народно-забавен и модерно-постмодерен уметник. Фасцинираат неговите духовити дијалози и коментари, често прикриено поетични. Фасцинираат драмата и тензијата во неговите цртежи; акцијата, движењето, жестокоста, насилството… Постојат, за среќа, и …

INTERVIEW (with VMRO assassin) Read More »

Хашиш

Автор: ,

Графичката новела „Хашиш” е седма книга од стрип едицијата „Лифт” . Ѓорѓе Јовановиќ, авторот на книгата, вели: „Битно за мене беше илустрацијата на текстот да не биде „сува“ туку поттик за пресоздавање, низ моја визура. Светот во „Хашиш“ изобилува со ситуации кои претставуваат голем предизвик да бидат преточени во слика или графичка новела. Предизвик е …

Хашиш Read More »

Are you schizoid? [1]

Автор:

Со книгата на Кирчо Арсовски, Are you schizoid?, Темплум започнува нова графичка едиција под името Лифт. Во неа ќе се објавуваат главно цртани романи, но и други графички книги. Едицијата ја продолжува и осовременува традицијата на стрип списанието Лифт кое излегуваше од 1995 до 2001 година. Повеќе за книгата на Окно

Сини пилули [2]

Автор:

Делото на еден од најценетите млади европски уметници на стрипот е длабоко емотивна приказна наменета за сите нас коишто избравме да сакаме наспроти најтешките предизвици. Како најдобрите графички мемоари, Сините пилули застрашувачката тема ја обработуваат низ уметнички и хуманистички пристап, на свеж, искрен и суштински разбирлив начин. Оваа храбра љубовна приказна лишена од сентименталност е …

Сини пилули [2] Read More »

Fun Home [3]

Автор:

Графичкиов роман ги обработува темите на сексуалната ориентација, родовите улоги, самоубиството, емоционалната злоупотреба, дисфункционалниот семеен живот, како и улогата на книжевноста во разбирањето на себе и на своето семејство. Книгава е ставена на неколку листи на најдобрите книги во 2000-ите години и е предмет на бројни академски текстови во областите Биографски, Културни, Родови студии; на …

Fun Home [3] Read More »

Животот е добар ако не се откажуваш [4]

Автор:

Еден од најдобрите автобиографски стрипови на сите времиња! Графичката новела „Животот е добар ако не се откажуваш“ е за луѓе што сакаат книги, мистерии и истражувања; за луѓе што копаат по антикваријати и по улични тезги, барајќи го фрленото или изгубеното книжевно благо; за луѓе што се спремни со часови да чекаат во ред за …

Животот е добар ако не се откажуваш [4] Read More »

Госпоѓицата Недопирка (Девицата од борделот) [5]

Автор:

Париз во триесеттите години. Двете сестри, Агата и Бланш, го живеат животот со полни гради. Но, безгрижноста исчезнува преку ноќ со смртта на Агата. Очајна, Бланш мисли само на едно: навлегувајќи во најнеобичните места во градот, таа мора да го пронајде убие