Посета на Музејот [18]

Автор:

Повеќето од своите раскази (53 на број) Набоков ги напишал на руски јазик и ги објавувал во периодичните емигрантски публикации, а потоа и во три засебни книги: Враќањето на Чорба, Набљудувач и Пролетта во Фиалта. Речиси сите раскази подоцна се преведени и на англиски и објавени во четири книги, од кои две користевме и ние. …

Посета на Музејот [18] Read More »

Скопски раскази – мала антологија [17]

Автор:

Во еден расказ на Аполинер, необичниот барон Ињес’д Ормезан измислува нова уметност – амфионија. Според него, инструмент на таа уметност и нејзин предмет е градот. Александар Јерков, составувачот на двотомната Антологија на белградски раскази говори за урбаната имагинација врежана во книжевните дела како за израз на т.н. урбофилија. Сеедно дали ќе се определиме за терминот …

Скопски раскази – мала антологија [17] Read More »

Необични приказни [16]

Автор:

Давид Албахари постигнува да биде апстрактен во Интимата и интимен со Апстракцијата. Тоа е платонски идеал. И, тука, во Необичните приказни тој идеал станал читлив преку посветен љубовен однос спрема сопственото писмо. Соочувана со агорофобија на саатчија и со клаустрофобија на астроном, во опсерваторијата на Давид Албахари, естетската посветеност се вообличила во инструмент со кој …

Необични приказни [16] Read More »

Чарлс Буковски – Љубов за 17 1/2 долари [15]

Книгата Љубов за 17 1/2 долари од Чарлс Буковски претставува антологиски избор од расказите на познатиот американски писател. Изборот е на Владимир Јанковски и Марко Петрушевски, кои заедно со Димитар Самарџиев се и преведувачи на книгата. Наспроти големиот светски успех – кој не беше само книжевен бидејќи Буковски стана ѕвезда и во погенерална смисла – …

Чарлс Буковски – Љубов за 17 1/2 долари [15] Read More »

Прогонувачот [14]

Автор:

Новелата Прогонувачот претставува еден вид крстопат меѓу фантастичните раскази на Кортасар и неговиот најважен роман Плочка. Посветена е на џез музичарот Чарли Паркер. Елементите од животот на познатиот џезер се искористени за да се креира ликот на Џони Картер. Потрагата по идентитетот на другиот, недопирливоста на другиот, прашањето за тоа до кој степен можеме да …

Прогонувачот [14] Read More »

Конзервирани импресии [13]

Автор:

Кусите прозни цртички објавени во оваа необична книга досега биле објавувани во списанието Разгледи, во периодот од 1974 година до1980 година. Последните триесеттина се пишувани меѓу 1980 година и 1983 година и досега не се објавувани Конзервирани импресии на Горан Стефановски е книга која покажува како едновремено е можно да се биде и збиен и …

Конзервирани импресии [13] Read More »

Набљудувач [12]

Автор:

Краткиот роман Набљудувач е преполн со изненадувања дури и за читателот кој добро ги познава и другите дела на Набоков. Историјата на своето самоубиство и на „живототњ по смртта во прво лице ги раскажува ликот Смуров. Смуров истражува дали воопшто умрел. Тоа го проверува врз себе, се шпионира себеси и светот околу себе, а всушност …

Набљудувач [12] Read More »

Случаи [11]

Автор:

Во круговите на руската уметничка авангарда Данил Хармс (1905-1942) се појавува кон средината на дваесеттите години и речиси веднаш зазема едно од челните места. Извонредно се снаоѓал во сите книжевни жанрови, но многу често ги пречекорувал жанровските и формалните граници, доживувајќи го „пишувањето како празникњ. Својата поширока книжевна слава Хармс ја стекнува неколку децении по …

Случаи [11] Read More »